Menu główne

Zarejestruj się

Sajgonki - przepis

Sajgonki - przepis

Sajgonki - przepis

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
sztukina 24 sztuki:

Na farsz

  • grzyb suszony, shiitake - 20 g
  • sałata lodowa - 100 g
  • marchew surowy, tarty - 100 g
  • pędy bambusa - 100 g
  • kiełki z fasoli mung - 1 garść
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe
  • cebula młoda - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbka
  • imbir świeży, tarty - 2 łyżeczki do herbaty
  • sos sojowy - 1 łyżka stołowa
  • olej sezamowy

Ciasto

  • płaty papieru ryżowego na sajgonki - 24 szt.

Do smarowania

  • skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka do herbaty
  • woda - 2 łyżki stołowe

Całkowity czas przygotowania

Opis

Oto przepis na klasyczne sajgonki! Ostateczny rezultat będzie zależał w dużej mierze od tego, jakich użyjesz płatków papieru ryżowego. My dostaliśmy takie, które przed przygotowaniem trzeba namoczyć w zimnej wodzie.


Sposób przygotowania

1
Suszone grzyby shiitake namocz w zimnej wodzie, a następnie odsącz.
2
Sałatę lodową pokrój w podłużne paseczki i przełóż do dużej miski.
3
Dodaj startą marchew, pokrojone na drobne kawałki pędy bambusa i kiełki fasoli mung.
4
Na patelni typu wok rozgrzewaj olej słonecznikowy.
5
Do rozgrzanego oleju dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną młodą cebulę, starty imbir i wszystko lekko podsmaż.
6
Następnie dodaj warzywa i odcedzone grzyby shiitake, z których mocno wyciśnij nadmiar wody. Wszystko smażymy przez kilka minut na rozgrzanym oleju.
7
Dodaj sos sojowy i mieszaj w woku. Duś przez 10 minut, a następnie przełóż wszystko na tacę i równo rozłóż przygotowany farsz.
8
Teraz polej farsz cienką warstwą oleju sezamowego i odstaw. Nie zapomnij później odsączyć oleju zanim farsz zawiniesz w sajgonki!
9
Płaty papieru ryżowego będziemy przygotowywać pojedynczo. Dlatego w zimnej wodzie mocz tylko jeden płatek. Kiedy zmięknie, osusz go z obu stron i połóż na talerzu.
10
Weź papier ryżowy i na jego brzegu połóż niewielką ilość farszu, z którego wcześniej dokładnie został wyciśnięty sok. Delikatnie roluj sajgonki do połowy papieru.
11
Następnie zawiń boki do środka.
12
Przygotowuj sos do smarowania. W tym celu zmieszaj skrobię kukurydzianą z wodą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
13
Posmaruj brzegi papieru bardzo cienką warstwą sosu kukurydzianego, a następnie sklej je. Należy zwracać uwagę na to, żeby posmarować brzegi naprawdę cienką warstwą sosu, bo inaczej sajgonka mogłaby się rozpaść podczas smażenia!
14
W podobny sposób zawiń pozostałe sajgonki.
15
Sajgonki smaż na oleju przez dość krótki czas (kilka minut) tak, aby się przyrumieniły i nabrały złotego koloru. Następnie wyjmuj je na kratkę lub na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć.
16
I już mamy gotowe pyszne sajgonki!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf