Menu główne

Zarejestruj się

Sałatka z soczewicy, granatu i pomarańczy - przepis

Sałatka z soczewicy, granatu i pomarańczy - przepis

Sałatka z soczewicy, granatu i pomarańczy - przepis

5
51
Dodaj do ulubionych!12

Składniki

porcji5 porcji:
  • cebula zwyczajna - 1 mała główka
  • soczewica suszona - 2 kubki
  • pomarańcza - 2 szt.
  • granat - punickie jabłko - 1 szt.
  • sól morska
  • pieprz czarny, mielony

Całkowity czas przygotowania

Opis

Kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, możemy przygotować bardzo pyszną i zdrową przystawkę świąteczną. W tej jednej smacznej sałatce można znaleźć wszystkie kolory i smaki świąt, nie mówiąc już o tym, jak prosta i szybka jest w przygotowaniu. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Ale najlepsza jest jako dodatek do smażonych i pieczonych mięs.


Sposób przygotowania

1
Soczewicę moczymy, następnie odsączamy wodę i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
2
Posiekaną cebulę doprawiamy solą i pieprzem, w wyniku czego puszcza sok i nabiera pikantnego smaku. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki.
3
Cebulę odcedzamy i dodajemy do gotowanej soczewicy. Dodajemy też cząstki pomarańczy i resztę soku, który nadaje sałatce przyjemny kwaśny smak.
4
Granaty kroimy na połówki i za pomocą drewnianej łyżki usuwamy z nich soczyste i pikantne pestki.
5
Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, potem dokładnie mieszamy. Można ją serwować na ciepło lub włożyć do lodówki i spożywać później, na zimno.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf