Menu główne

Zarejestruj się

czerwona porzeczka

czerwona porzeczka

czerwona porzeczka

Czerwona porzeczka jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, posiada sporą zawartość witaminy C, której jest w niej cztery razy więcej niż w pomarańczy. W 100 gramach jest to 30-40 mg. Nieprzypadkowo stosowano ją dawniej w leczeniu szkorbuta.

Zawarte w niej flawonoidy wspomagają ochronę przed wolnymi rodnikami, przyswajanie witaminy C przez wątrobę, nerki i nadnercza, wchodzący w skład owocu beta-karoten wraz z witaminą C wykazuje zgodnie z wieloma badaniami działanie zapobiegające nowotworom.

Warto wspomnieć, że oprócz witaminy C zawiera także witaminę B1, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania komórek ogólnie, a w szczególności komórek nerwowoych, witamina ta zwiększa poziom energii, poprawia koncentrację i procesy metaboliczne, witaminę B2, która wspiera rozpada kwasów tłuszczowych, pełni ważną rolę w oddychaniu tkanek, utlenianiu i oczyszczaniu; witaminę B6 zalecaną jako środek profilaktyczny w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, łagodzącą bezsenność, zmniejszającą objawy przedmiesiączkowe, oraz witaminę E zalecaną do wzmocnienia układu odpornościowego, jako ochrona przed chorobami serca i substancjami zanieczyszczającymi. Oddziaływje na poziomie komórkowym, dlatego też spowalnia proces starzenia.

Kategoria

Przeciętna wartość odżywcza

Energia
56
kcal
Białka
1.4
gram
Węglow.
13.8
gram
Tłuszcze
0.2
gram
liczone na
g
Komentarze
Wyślij komentarz do składników!
Aby skomentować i dodać zdjęcie musisz się zalogować lub wypełnić formularz rejestracyjny!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf