Menu główne

Zarejestruj się

grzyb - boczniak ostrygowaty

grzyb - boczniak ostrygowaty

grzyb - boczniak ostrygowaty

Jego zawartość substancji odżywczych jest podobno do pieczarki, boczniaki trawi się jednak lepiej ze względu na mniejszą zawartość chityny w jego ścianach komórkowych. Najbardziej wartościową w tym grzybie jest zawartość białka, stanowi co prawda ledwie 2,5 % w skali suchej masy, ale jest w 93-94% strawne. Jego skład jest zbliżony do białka mięsnego, zawiera więcej niezbędnych (esencjonalnych) aminowkasów niż pieczarka. Wykazuje niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, dlatego, podobnie jak inne grzyby, jest niskokaloryczny. Zawartość minerałów w boczniaku nie jest wysoka, na uwagę zasługuje z kolei występujący w jego składzie potas, magnez i fosfor, pośród pierwiastków śladowych znajdziemy cynk, glin, bor i miedź. Grzyb ten ma bardzo niską zawartość sody, dzięki temu proporcja potasu do sody jest bardzo korzystna. Zawiera także uznano niedawno za ważny selen. W kwestii zawartości witamin boczniak stanowi znaczące źródło witamin z gruby B. 100 g warzyw pokrywa zazwyczaj 15% dziennego zapotrzebowania w witaminy dorosłej osoby, 100 g boczniaka zawiera witaminy pozwalające zaspokoić 20%, w przypadku B2 (ryboflawina) jest to 35-40%, w przypadku B3 (niacyna) niemal całodzienne zapotrzebowanie; zawarty w grzybie kwas foliowy wspomagający wchłanianie witaminy B12 zapewnia całą dzienną dawkę, której potrzebuje dorosły człowiek.

Kategoria

Przeciętna wartość odżywcza

Energia
33
kcal
Białka
3.3
gram
Węglow.
6.1
gram
Tłuszcze
0.4
gram
liczone na
g
Komentarze
Wyślij komentarz do składników!
Aby skomentować i dodać zdjęcie musisz się zalogować lub wypełnić formularz rejestracyjny!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Przepisy z tym składnikiem

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf