Menu główne

Zarejestruj się

grzyb - pieczarka

grzyb - pieczarka

grzyb - pieczarka

Skórkę świeżej pieczarki usuwamy tylko wtedy, gdy jest zabrązowiona lub pofałdowana, w innym razie skórkę warto zostawić ze względu na celulozę ułatwiającą proces trawienia.

Badania dowiodły, że pieczarka wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Ich regularne spożywanie może pomóc w zapobiegnięciu wystąpienia raka piersi, poprzez przeciwdziałanie wzrostowi poziomu estrogenów w organizmie. Raka piersi powoduje właśnie nadmierny poziom estrogenów.

Pieczarka jest znakomitym źródłem selenu, witamin B2, B3, B5, miedzi, potasu i fosforu.

W pieczarce znajdziemy spore ilości żelaza, będącego kluczowym budulcem hemoglobiny. Cząsteczka ta odpowiedzialna jest transport tlenu w organizmie. W produkcji hemoglobiny ważna rolę pełni również miedź. Bez udziału miedzi czerwone krwinki nie są w stanie właściwie wykorzystać żelaza.

Kategoria

Przeciętna wartość odżywcza

Energia
39
kcal
Białka
5.9
gram
Węglow.
3.3
gram
Tłuszcze
0.2
gram
liczone na
g
Komentarze
Wyślij komentarz do składników!
Aby skomentować i dodać zdjęcie musisz się zalogować lub wypełnić formularz rejestracyjny!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf