Menu główne

Zarejestruj się

miód akacjowy

miód akacjowy

miód akacjowy

Spośród wszystkich produkowanych na Węgrzech miodów, najpopularniejszym na świecie jest miód akacjowy. Węgierski miód akacjowy wywalczył sobie to uznanie, gdyż do tej pory kraj ten mógł poszczycić się największą ilością akacji w całej Europie.

Barwa miodu akacjowego jest krystalicznie czysta z odrobiną koloru żółtego, w niektórych rocznikach występują również odcienie zielonkawe. Zapach miodu akacjowego ma aromat kwiatu akacji. Jednolity aromat, w smaku słodszy, kwasowość niższa od większości miodów. Miód ten jest bogaty we fruktozę, dzięki temu wolno się krystalizuje, zachowuje swoje konsystencję nawet przez 1-2 lata. Miód akacjowy jest jednym z trzech najmniej krystalizujących się miodów na świecie. Oprócz jego świetnej zdolności słodzenia stanowi to kolejną przyczynę jego pożądania na rynku światowym.

Miód akacjowy zawiera robininę oraz akacynę, z tego powodu wykazuje dobre ogólne działanie odkażające, oczyszczające oraz łagodzące kaszel. Może być skuteczny w leczeniu nadczynności kwasu żołądkowego. Fruktoza zawarta w miodzie akacjowym ma działanie regeneracyjne wątroby. Nie bez znaczenia pozostaje jego zdolność rozluźniania mięśni doświadczana przez sportowców.

Delikatny smak miodu akacjowego sprawia, że chętnie stosowany jest do przyrządzania ciast. Spożywany bez dodatków, stanowi też bazę do pędzenia miodowych palinek, miodów pitnych i win miodowych.

Kategoria

Przeciętna wartość odżywcza

Energia
304
kcal
Białka
0.3
gram
Węglow.
82.4
gram
Tłuszcze
0
gram
liczone na
g
Komentarze
Wyślij komentarz do składników!
Aby skomentować i dodać zdjęcie musisz się zalogować lub wypełnić formularz rejestracyjny!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf