Menu główne

Zarejestruj się

słodkie ziemniaki (bataty)

słodkie ziemniaki (bataty)

słodkie ziemniaki (bataty)

Ich pierwotna nazwa to batata, my nazywamy je słodkimi ziemniakami, pomimo że nie wykazują w żadnym stopniu pokrewieństwa z innymi gatunkami ziemniaków, ani nie są podobne do nich w smaku.

Rolnicy w regionie znajdującym się na granicy Węgier i Serbii od 20 lat zajmują się ich uprawą. Dlaczego więc cieszy się tam tak dużą popularnością? To przede wszystkim za sprawą ich smaku, są zdrowe i zawierają mnóstwo składników odżywczych, można przyrządzać je na wiele sposobów. Możemy je gotować, dodawać do smażonych warzyw, nadają się też na ciasta czy inne słodkości.

Kategoria

Przeciętna wartość odżywcza

Energia
86
kcal
Białka
1.6
gram
Węglow.
20.1
gram
Tłuszcze
0.1
gram
liczone na
g
Komentarze
Wyślij komentarz do składników!
Aby skomentować i dodać zdjęcie musisz się zalogować lub wypełnić formularz rejestracyjny!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf