Menu główne

Zarejestruj się

ziemniak

ziemniak

ziemniak

Ziemniak (Solanum tuberosum) równie często nazywany jest kartoflem. Posiada wiele nazw, praktycznie w każdym regionie mówi się na niego inaczej.

Ziemniak jest jednym z podstawowych pokarmów ludzkości. Z racji na niezbyt wygórowane wymagania co do gleby, rośnie także na kwaśniejszych polach uprawnych, ratując nie raz w ciągu ubiegłych wieków ludność wiejską od głodu. Oprócz wartości odżywczych zawiera w sobie również mnóstwo witamin, minerałów, należy do najtańszych składników naszej żywności.

W ziemniaku znajdziemy między innymi potas, białko, żelazo, magnez, dużo witaminy C i B, ponadto kwas foliowy, miedź, mangan i cynk. Żółtobarwne odmiany zawierają więcej beta-karotenu i witaminy E wykazujących właściwości przeciwutleniające. Spożywając ziemniaki dostarczamy naszemu organizmowi sporą dawkę składników wspomagających trawienie: w 100 gramach błonnik stanowi 3 gramy.

Młode ziemniaki zawierają dwukrotnie więcej witaminy C, niż ich zimowe odmiany - dokładnie to 20 mg. Ziemniak dzięki znacznej zawartości potasu usprawnia również funkcjonowanie naszego ciała: jego spożywanie reguluje gospodarkę wodną organizmu, zalecany jest w szczególności dla osób z problemami ciśnieniowymi lub skarżącymi się na kłopoty z nerkami.

Kategoria

Przeciętna wartość odżywcza

Energia
94
kcal
Białka
2.5
gram
Węglow.
20
gram
Tłuszcze
0.2
gram
liczone na
g
Komentarze
Wyślij komentarz do składników!
Aby skomentować i dodać zdjęcie musisz się zalogować lub wypełnić formularz rejestracyjny!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf