Menu główne

Zarejestruj się

Słone ciasteczka drożdżowe (pogácsa) z siemieniem lnianym i czosnkiem niedźwiedzim

Słone ciasteczka drożdżowe (pogácsa) z siemieniem lnianym i czosnkiem niedźwiedzim

Słone ciasteczka drożdżowe (pogácsa) z siemieniem lnianym i czosnkiem niedźwiedzim

5
51
Dodaj do ulubionych!8

Składniki

na
blachyna 2 blachy:

Na ciasto

  • mąka pszenna (typ 500) - 50 dkg
  • mąka żytnia pełnoziarnista - 20 dkg
  • mąka graham typ 1850 - 30 dkg
  • masło - 50 dkg
  • drożdże świeże - 10 dkg
  • mleko domowe / mleko pełnowartościowe - 300 ml
  • siemię lniane - 4 łyżki stołowe
  • jajko duże, rozmiar "L" - 1 szt.
  • sól - 2 łyżki stołowe
  • miód - mieszany - 1 łyżeczka do kawy
  • czosnek niedźwiedzi - 6 szt.

Do posmarowania

  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.

Całkowity czas przygotowania

15 minut przygotowań, 15 minut na wyrośnięcie, 10 minut wycinania foremką, 30 minut na kolejne wyrośnięcie, 30 minut pieczenia

Opis

Wspaniała okazja na wykorzystanie siemienia lnianego, które posiada zadziwiające walory zdrowotne. Zawiera bowiem substancje śluzowe i oleiste, nienasycony kwas tłuszczowy omega-3, przeróżne witaminy i minerały. Użycie czosnku niedźwiedziego jest opcjonalne. Można zastąpić zwykłym czosnkiem lub dymką, albo całkowicie pominąć. Warto zachować proporcję pół na pół mąki ciemnej i mąki białej. W przypadku tej pierwszej można śmiało wybrać inne gatunki. Gotowe ciasteczka można śmiało zamrozić, po rozmrożeniu są jak świeże. Ciasteczko jest bardzo sycące, bogate w błonnik, idealne do pracy czy do szkoły na drugie śniadanie.


Sposób przygotowania

1
Do dużego naczynia odmierzyć mąkę, masło pokroić na kawałki i wetrzeć w mąkę.
2
Zrobić w mące otwór, wsypać pokruszone drożdże, dodać ciepłe mleko i miód. Wyrabiać delikatnie palcami aż do połączenia się składników. Posypać szczyptą mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
3
W tym czasie drobno posiekać czosnek niedźwiedzi lub dymkę, albo usmażyć ok. 3 łyżki stołowe cebuli. Kiedy drożdże wyrosną, dodać pozostałe składniki: jajka, siemię lniane, czosnek (lub cebulę), posypać solą.
4
Wyrobić jednolite ciasto i przenieść na posypaną mąką deskę (ciasto nie wymaga ponownego rośnięcia).
5
Ciasto rozwałkować na grubość jednego palca, wierzch naciąć nożem i za pomocą szklanki lub foremki wycinać jednakowe krążki.
6
Ciasteczka ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką i odstawić na 30 minut. Po ok. 15 minutach włączyć piekarnik i nagrzać do 180 stopni C.
7
Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, do zarumienienia.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf