Menu główne

Zarejestruj się

Sojowa pierś kurczaka z miodem - przepis

Sojowa pierś kurczaka z miodem - przepis

Sojowa pierś kurczaka z miodem - przepis

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 2 porcje:

Mięso

  • pierś kurczaka (cała, filet) - 1 szt.

Do sosu

  • olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe
  • sos sojowy - 3 łyżki stołowe
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka do herbaty
  • miód - mieszany - 5 łyżek stołowych
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieprz czarny, mielony - 0.5 łyżeczka do herbaty
  • imbir świeży, tarty - 0.5 łyżeczka do herbaty

Do serwowania

  • rozmaryn świeży lub suszony - 1 łyżka stołowa
  • ziarna sezamu

Całkowity czas przygotowania

Opis

Proste i szybkie w przygotowaniu danie główne. Jest to zapiekanka z piersi kurczaka z miodem i soją. Do mięsa proponuję podać jako dodatek ryż. Tak bardzo smaczna, że brak mi słów! :)


Sposób przygotowania

1
Przygotowuj naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 25 cm. Wyłóż w środku folią aluminiową w dwóch warstwach, bo inaczej nigdy nie wyczyścisz przypieczonego miodu. Podgrzej piekarnik do temp. 220 stopni Celsjusza.
2
Piersi z kurczaka oczyść z resztek tłuszczu i chrząstek, dokładnie opłucz, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową.
3
Wszystkie składniki sosu przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
4
Do naczynia wlej sos i zanurz w nim mięso tak, żeby na całej powierzchni było przykryte sosem.
5
Włóż naczynie żaroodporne z mięsem do piekarnika (bez termoobiegu) rozgrzanego do temp. 220 stopni Celsjusza na 30 minut.
6
Zapiekankę podajemy z ugotowanym ryżem lub z kaszą jaglaną. Wierzch zapiekanki posyp rozmarynem i ziarnami sezamu.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf