Menu główne

Zarejestruj się

Świeża salsa z pomidorami - przepis

Świeża salsa z pomidorami - przepis

Świeża salsa z pomidorami - przepis

4.666665
4.6666653
Dodaj do ulubionych!2

Składniki

na
porcjęna 1 porcję:
  • pomidor (większy) - 2 szt.
  • cebula czerwona - 1 mała główka
  • papryka jalapeno chili, cała - 2 szt.
  • sok z limonki - 3 łyżki stołowe
  • liście kolendry - 1 garść
  • sól - 0.25 łyżeczka do herbaty

Całkowity czas przygotowania

Opis

Inna nazwa tego dania to "pico de gallo", czyli świeża surowa salsa pomidorowa. Prawdziwa salsa "last minute"! Polecamy do tortilli podawanej na prywatce, do mięs lub jako dodatek do głównego dania (np. do przepisu "Enchilada z kurczakiem i salsą"). Wybitnie smakuje również z bruschettą! Jeżeli umiesz sprawnie posługiwać się nożem, to ten przepis jest dla Ciebie doskonały! Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, to możesz dodać trochę więcej chili jalapeno.


Sposób przygotowania

1
Przy pomocy ostrego noża siekamy pomidory w jak najmniejszą kostkę. Najlepiej jeśli pokroisz je w małe, kilkumilimetrowe kosteczki, bez rozgniatania pomidorów.
2
Cebulę również posiekaj bardzo drobno. Możesz do tego użyć nawet siekacza w robocie kuchennym.
3
Podobnie w drobną kostkę posiekaj paprykę.
4
Następnie posiekaj też kolendrę. Możesz to również zrobić w siekaczu w robocie kuchennym.
5
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj sok z limonki i sól.
6
Dokładnie wymieszaj i odłóż na godzinkę do lodówki, żeby salsa odpoczęła.
7
Po upływie godziny wyjmij z lodówki, jeszcze raz przemieszaj i już można podawać.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf