Menu główne

Zarejestruj się

Szwedzkie klopsiki mięsne - przepis

Szwedzkie klopsiki mięsne - przepis

Szwedzkie klopsiki mięsne - przepis

5
53
Dodaj do ulubionych!2

Składniki

na
porcjena 3 porcje:

Na klopsiki mięsne

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa
  • cebula zwyczajna - 1 duża główka
  • mięso mielone wieprzowe (chude) - 450 g
  • mięso wołowe (mielone) - 450 g
  • bułka tarta pszenna, drobno mielona - 80 g
  • żółtko jaja - 2 szt.
  • orzechy gałki muszkatołowej (mielone) - 0.5 łyżeczka do herbaty
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty

Do smażenia

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe

Do sosu

  • masło - 45 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 50 g
  • bulion - 0.8 L
  • śmietanka do ubijania - 150 ml
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • natka pietruszki - 1 garść

Całkowity czas przygotowania

Opis

Tradycyjne szwedzkie klopsiki wołowo - wieprzowe z sosem kremowym, bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu! Spróbuj tej oryginalnej szwedzkiej specjalności! :)


Sposób przygotowania

1
Najpierw przygotowujemy składniki do klopsików mięsnych. Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
2
Oba gatunki mięsa przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki, jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulę i przyprawy.
3
Następnie dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.
4
Z mięsnej masy formujemy kuleczki o jednakowej wielkości.
5
Na patelni podgrzewamy olej słonecznikowy i na rozgrzanym oleju układamy klopsiki.
6
Smażymy je na rumiano ze wszystkich stron.
7
Zdejmujemy z patelni i odsączamy mięsne kuleczki z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na talerz pokryty papierowym ręcznikiem.
8
Na drugiej patelni roztapiamy masło.
9
Kiedy tłuszcz się rozpuści, wsypujemy do niego mąkę i stale mieszając smażymy ją, aż całość ładnie się przyrumieni i nabierze jasnego, karmelkowego koloru.
10
Następnie do zasmażki wlewamy bulion i śmietankę, gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Gęsty sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
11
Klopsiki wkładamy do sosu i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy natkę pietruszki.
12
Oto są już gotowe szwedzkie klopsiki w sosie! :) Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf