Menu główne

Zarejestruj się

Tzatziki, grecki sos - przepis

Tzatziki, grecki sos - przepis

Tzatziki, grecki sos - przepis

5
55
Dodaj do ulubionych!2

Składniki

porcje2 porcje:

Do sosu greckiego

  • jogurt grecki - 400 g
  • ogórek szklarniowy (ok. 250 g / sztuka) - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek, extra virgin - 1 łyżka stołowa
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka do herbaty
  • pieprz biały, mielony - 1 szczypta
  • sól
  • chleb tostowy

Całkowity czas przygotowania

Opis

Tzatziki (wymowa: cac-iki), popularny sos grecki, podaje się do dań smażonych, pieczonych i grillowanych jako przystawkę. Używany jest też często jako dressing do sałatek.


Sposób przygotowania

1
Po pierwsze, trzeba obrać ogórka.
2
Jogurt przełożyć do miseczki, a następnie dodać do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
3
Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku, polać łyżką soku z citryny i oliwy.
4
Widelcem rozmieszać bazę jogurtową i odłożyć na bok.
5
Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wydrążyć pestki. Odsączyć powstałą z ogórka wodę, a następnie dodać go do bazy jogurtowej.
6
Ja bardzo lubię grzanki lub chrupki chlebowe polane takim sosem jogurtowo-ogórkowym.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf