Menu główne

Zarejestruj się

Zapiekanka z cukinii i mielonej wołowiny

Zapiekanka z cukinii i mielonej wołowiny

Zapiekanka z cukinii i mielonej wołowiny

5
51
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 6 porcji:

Do smarowania patelni

  • olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe

Do układania w warstwach

  • cukinia (mniejsza) - 4 szt.

Do warstwy mięsnej

  • olej słonecznikowy - 3 łyżki stołowe
  • mięso wołowe (mielone) - 700 g
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty
  • pieprz czarny, mielony
  • koperek świeży, posiekany - 6 szt.
  • czosnek - 2 ząbki

Do warstwy śmietankowej

  • śmietana (22%) - 450 ml
  • jajko średnie, rozmiar "M" - 1 szt.
  • sól - 1 duża szczypta

Na wierzch

  • ser żółty - Port salut (tarty) - 300 g

Całkowity czas przygotowania

30 min. na przygotowanie + 50 min. na pieczenie

Opis

Spośród wszystkich zapiekanek, to danie jest bardzo proste w przygotowaniu i sycące. Ten przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa wołowego jest gwarancją sukcesu! Wyśmienita potrawa!:)


Sposób przygotowania

1
Naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 30x22 cm smarujemy cienką warstwą oleju słonecznikowego.
2
Cukinie myjemy i kroimy w poprzek na plasterki o szerokości ok. 3-4 mm.
3
Mielone mięso wołowe dusimy na oleju, aż zbrązowieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
4
Podczas duszenia można dodać czosnek i koperek.
5
Oto jak wygląda duszone mięso.
6
Na posmarowanej olejem patelni układamy połowę plasterków z cukinii i lekko je solimy.
7
Następnie przykrywamy je warstwą mięsa.
8
Układamy resztę plasterków z cukinii jako następną warstwę.
9
Mieszamy jajko ze śmietaną i szczyptą soli, potem rozlewamy ją równomiernie na wierzchu.
10
Teraz można całość posypać tartym serem.
11
Wstawiamy do piekarnika (bez termoobiegu) rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy około 50 minut, aż na wierzchu pięknie zbrązowieje.
12
I już mamy gotowe pyszne danie!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf