Menu główne

Zarejestruj się

Zapiekanka z makaronem i żółtym serem - przepis

Zapiekanka z makaronem i żółtym serem - przepis

Zapiekanka z makaronem i żółtym serem - przepis

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjina 6 porcji:

Na smarowanie naczynia

  • masło

Do gotowania makaronu

  • makaron suszony - penne - 480 g
  • woda
  • sól - 1 szczypta

Do sosu

  • ser żółty - cheddar - 200 g
  • kozi ser naturalny, tłusty, miękki - 100 g
  • mleko (2,8%) - 720 ml
  • masło - 60 g
  • mąka pszenna (typ 500) - 20 g
  • sól - 10 g
  • czosnek granulowany - 1 g
  • cukier kryształ - 10 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Ten amerykański przepis jest moim najsmaczniejszym przepisem na zapiekankę z makaronem i podwójnym żółtym serem! :) Jeśli akurat nie masz pod ręką cheddara, to możesz użyć port salut! Najbardziej genialne w tym przepisie jest to, że ta zapiekanka jest niesamowicie smaczna zarówno na zimno, jak i na gorąco. Spróbujcie ją przyrządzić! :)


Sposób przygotowania

1
Smarujemy naczynie żaroodporne masłem.
2
Makaron penne gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie przez ok. 12 minut, a następnie odcedzamy.
3
Na dużej patelni, w której wszystko się zmieści, roztapiamy masło do sosu.
4
Dodajemy mąkę i szybko mieszamy na gładką masę. Podgrzewamy na kuchence, aż masa zacznie się pienić, ale jeszcze się nie smaży!
5
Małymi porcjami dolewamy mleko, stale mieszając. Kiedy dodaliśmy wszystko mleko, gotujemy jeszcze przez kilka minut, uzyskując konsystencję gęstej masy.
6
Teraz dodajemy 3/4 tartego cheddara (reszta będzie potrzebna na posypkę na wierzch) oraz kozi ser pokrojony w kostki. Doprawiamy solą, cukrem i czosnkiem. Cały czas mieszając, gotujemy dalej przez ok. 5 minut.
7
Kiedy sos jest już dość gęsty, dorzucamy gotowane penne i dokładnie wszystko mieszamy.
8
Makaron z sosem przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego i rozkładamy równomiernie. Wierzch makaronu posypujemy tartym cheddarem.
9
Naczynie z makaronem wkładamy do piekarnika (bez termoobiegu) rozgrzanego do temp. 175 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 30 minut.
10
Baardzo smaczneee! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf