Menu główne

Zarejestruj się

Zapiekanka z piersi kurczaka z jabłkami i śmietaną - przepis

Zapiekanka z piersi kurczaka z jabłkami i śmietaną - przepis

Zapiekanka z piersi kurczaka z jabłkami i śmietaną - przepis

5
52
Dodaj do ulubionych!0

Składniki

na
porcjena 3 porcje:

Na smarowanie naczynia

  • olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa

Do układania warstwami

  • sól
  • jabłko - 600 g
  • cukier kryształ - 1 łyżka stołowa

Do części śmietankowej

  • śmietanka do gotowania - 100 ml
  • sól - 1 duża szczypta
  • pieprz biały, mielony - 1 duża szczypta
  • orzechy gałki muszkatołowej (mielone) - 1 duża szczypta
  • cynamon mielony - 1 duża szczypta
  • imbir mielony - 1 duża szczypta
  • cukier kryształ - 1 duża szczypta

Na wierzch

  • ser żółty - Port salut (w plastrach) - 100 g

Całkowity czas przygotowania

Opis

Super zapiekanka, przepyszna i sycąca! Kurczak z jabłkami i żółtym serem jest bardzo smaczny. Spróbuj koniecznie! Można jeść bez żadnych dodatków.


Sposób przygotowania

1
Najpierw cienką warstwą oleju smarujemy naczynie żaroodporne o rozmiarach ok. 20 x 25 cm.
2
Piersi z kurczaka czyścimy z resztek tłuszczu i chrząstek, ostrym nożem kroimy na cienkie filety i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
3
Filety lekko solimy, a następnie połowę ilości piersi kurczaka układamy na spodzie naczynia.
4
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce na płaskie kawałki.
5
Połowę ilości plasterków z jabłek układamy na wierzchu mięsa w naczyniu i lekko posypujemy cukrem.
6
Następną warstwę filetów z piersi kurczaka układamy na plasterkach jabłek.
7
A na nich układamy kolejną warstwę z jabłek.
8
W misce na gładką masę mieszamy śmietankę z mąką i przyprawami.
9
Następnie, tym śmietanowym sosem równo polewamy wierzch jabłek w naczyniu.
10
Na koniec wszystko posypujemy tartym serem typu port salut.
11
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika (bez termoobiegu) rozgrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 50 minut. Na końcu można lekko podnieść temperaturę pieczenia, żeby ser nabrał ładnego złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika w naczyniu będzie widać płyn, który się wytrącił podczas pieczenia mięsa i jabłek, ale nie jest to powód do strachu! Odsączamy płyn i już możemy podawać zapiekankę! :)
12
Niebiańska potrawa! :)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf