Menu główne

Zarejestruj się

Zupa gulaszowa (z wieprzowiny)

Zupa gulaszowa (z wieprzowiny)

Zupa gulaszowa (z wieprzowiny)

5
51
Dodaj do ulubionych!68

Składniki

dla
osóbdla 4 osób:

Podstawa zupy

  • szynka wieprzowa, surowa - 0.5 kg
  • cebula zwyczajna - 2 główki średniej wielkości
  • pomidor - 2 szt.
  • podstawa na leczo - 2 łyżki stołowe
  • olej słonecznikowy - 100 ml
  • pieprz biały, mielony - 1 duża szczypta
  • pieprz czarny, mielony - 1 duża szczypta
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 łyżka deserowa
  • papryka mielona (przyprawa) - 2 łyżki stołowe
  • liść laurowy, świeży lub suszony - 1 szt.
  • kminek cały - 1 łyżeczka do kawy
  • woda

Na zupę

  • ziemniak - 3 główki średniej wielkości
  • marchew surowa, obrana - 3 szt.
  • korzeń pietruszki lub biała marchewka - 2 szt.
  • natka pietruszki - 2 szt.
  • kalarepa - 2 plastry
  • korzeń selera, surowy - 2 plastry
  • sól jodowana, drobnoziarnista - 1 łyżka deserowa
  • woda

Całkowity czas przygotowania

Opis

Zupa gulaszowa to prawdopodobnie najbardziej znana na świecie węgierska potrawa. W przeciwieństwie do większości przepisów, ja osobiście wolę dodać wieprzowinę zamiast wołowiny.


Sposób przygotowania

1
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Z pomidora ściągnąć skórkę, również pokroić w drobne kostki.
2
Cebulę zeszklić na małej ilości oleju.
3
Dodać pomidory oraz podstawę na leczo, dusić przez 2-3 minuty.
4
Dodać sól, pieprz i umyte, pokrojone w kostkę mięso.
5
Smażyć mięso, aż zmieni kolor i puści sos. Dodać liść laurowy,i kminek.
6
Posypać papryką, wymieszać, zalać wodą. Gotować pod przykryciem, do miękkości mięsa.
7
Warzywa obrać i pokroić. Marchew i pietruszkę pokroić na pół, kalarepę i seler na pół-plastry, a ziemniaki w dużą kostkę.
8
Warzywa zalać obficie wodą i ugotować w dużym garnku pod przykryciem. Doprawić solą.
9
Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, połączyć je i doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby doprawić solą.
10
Zupę podawać na gorąco, z świeżym chlebem żytnim pełnoziarnistym. Smacznego!
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf