Menu główne

Zarejestruj się

Zupa jarzynowa na kościach

Zupa jarzynowa na kościach

Zupa jarzynowa na kościach

5
52
Dodaj do ulubionych!55

Składniki

na
porcjina 6 porcji:
  • kość wieprzowa (z mięsem) - 1 kg
  • marchew surowa, obrana - 3 szt.
  • korzeń pietruszki, lub biała marchewka - 2 szt.
  • kalarepa - 1 szt.
  • kapusta włoska - 0.25 główka
  • korzeń selera, surowy - 0.25 główka
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula zwyczajna - 1 mała główka
  • pieprz czarny, cały - 15 ziaren
  • sól

Całkowity czas przygotowania

Opis

W mojej rodzinie jest to bardzo popularny przepis. Czasami kość wieprzową zastępuję kurczakiem lub szyjką z indyka. Staram się dodać jak najwięcej warzyw. Można urozmaicić makaronem w nitkach lub makaronem świderkami.


Sposób przygotowania

1
Kości/mięso starannie umyć, wstawić do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu.
2
Zanim zbierze się szumowina, oczyścić włoszczyznę, umyć i pokroić wzdłuż na kawałki lub w kostkę. Obrać cebulę i czosnek.
3
Gdy zbierze się szumowina, zdjąć łyżką, dodać wszystkie warzywa, doprawić pieprzem, solą.
4
Jeśli jest taka potrzeba, dolać wody tak, aby przykryła składniki. Gotować na małym ogniu, przez 2-3, a nawet 4 godziny, do miękkości mięsa i warzyw.
5
Przed podaniem zupę można przecedzić, a warzywa i mięso podać na osobnym talerzu.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf