Menu główne

Zarejestruj się

Zupa krem migdałowo-gruszkowa

Zupa krem migdałowo-gruszkowa

Zupa krem migdałowo-gruszkowa

5
51
Dodaj do ulubionych!32

Składniki

dla
osóbdla 4 osób:

Na zupę

  • gruszka - 1 kg
  • cukier kryształ - 4 łyżki stołowe
  • imbir świeży, obrany
  • goździki całe - 3 szt.
  • cytryna - 1 szt.
  • śmietanka - 200 ml

Do podania

  • migdały (płatki) - 10 dkg

Całkowity czas przygotowania

przygotowanie 15 minut, gotowanie 25 minut, chłodzeni 150 minut

Opis

Zupa krem migdałowo-gruszkowa jest bardzo łatwa do zrobienia. Wspaniale nadaje się na jesienny obiad.


Sposób przygotowania

1
3 plasterki cytryny oraz kawałek imbiru (o wielkości paznokcia) obrać ze skórki. Dojrzałe gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do garnka, dodać imbir, cytrynę, cukier i goździki, zalać wodą. (Jeżeli gruszka jest bardzo słodka, ilość cukru można zredukować lub całkowicie pominąć). Gotować do miękkości.
2
W międzyczasie płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
3
Kiedy gruszki zmiękną, wyjąć z garnka imbir, goździki i cytrynę. Gorącą zupę zmiksować ręcznym blenderem. (Przed miksowaniem część wrzątku można odlać i odstawić. Jeżeli zupa okaże się za gęsta, wystarczy dolać wrzątku). Ostudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
4
Wymieszać ze śmietanką.
5
Zupę podawać z prażonymi płatkami migdałowymi na talerzu lub w miseczce.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf