Menu główne

Zarejestruj się

Zupa krem ze szparagów z białym winem

Zupa krem ze szparagów z białym winem

Zupa krem ze szparagów z białym winem

5
51
Dodaj do ulubionych!23

Składniki

dla
osóbdla 2 osób:
  • szparagi białe - 500 g
  • woda - 750 ml
  • sól - 1 łyżeczka do herbaty
  • cukier kryształ - 1 łyżeczka do herbaty
  • masło - 1.5 łyżki stołowe
  • mąka pszenna (typ 500) - 1 łyżka stołowa
  • wino białe, wytrawne - 150 ml

Całkowity czas przygotowania

Opis

Jest to bardzo smaczna i kremowa zupa, którą bardzo łatwo jest przygotować! Jej smak jest troszkę kwaskowaty, ale jest przyjemna, szczególnie latem! To jest jeden z najlepszych przepisów na zupę szparagową, jakie kiedykolwiek próbowałam.


Sposób przygotowania

1
Umyj szparagi, obierz je grubo i obetnij ich dolne, zdrewniałe części.
2
Pokrojone kawałki szparagów włóż do garnka i zalej je wodą.
3
Dodaj sól i cukier, a następnie gotuj pod pokryciem przez 10 minut.
4
Odcedź kawałki szparagów z wody, zmierz ile zostało z nich płynu. Dodaj tyle wody, żeby uzyskać 750 ml płynu.
5
Oczyszczone szparagi włóż do pozostałej wody i gotuj przez 25 minut, aż będą miękkie.
6
Po tym czasie zdejmij szparagi z ognia i odcedź.
7
W innym, pustym garnku roztop masło. Jak jest już podgrzane, dodaj mąkę, wymieszaj i poczekaj, aż się lekko spieni.
8
Wlej do garnka białe wino i wodę po szparagach.
9
Dodaj ugotowane na miękko szparagi, gotuj jeszcze 5-10 minut, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę.
10
Jeśli szparagi były trochę starsze i bardziej zdrewniałe, albo nie obrałaś ich wystarczająco grubo, to w zupie mogą zostać włókna. Wtedy będziesz potrzebować dodatkowych 10 minut pracy, bo zupę trzeba będzie przecedzić.
11
Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Do zupy można podać grzankę. ;)
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf