Menu główne

Zarejestruj się

Zupa śliwkowa z cynamonem - przepis

Zupa śliwkowa z cynamonem - przepis

Zupa śliwkowa z cynamonem - przepis

5
51
Dodaj do ulubionych!142

Składniki

na
porcjena 4 porcje:
  • śliwka bez pestek - 500 g
  • woda - 700 ml
  • cukier kryształ - 3 łyżki stołowe
  • goździki całe - 6 szt.
  • śmietanka do ubijania - 200 ml
  • mąka pszenna (typ 500) - 1 łyżka stołowa
  • cynamon mielony - 0.5 łyżeczka do herbaty
  • starta skórka z cytryny - 0.5 szt.

Całkowity czas przygotowania

25 minut + ochłodzenie

Opis

Oto przepis na klasyczną zupę śliwkową - chłodnik. Bardzo smaczna, koniecznie musisz jej spróbować! :)


Sposób przygotowania

1
Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
2
Przekładamy śliwki do garnka, dolewamy wodę, dodajemy cukier i goździki.
3
Gotujemy je przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.
4
Na gładką masę mieszamy śmietankę z mąką.
5
Dodajemy cynamon i znów mieszamy.
6
Na koniec zabielamy zupę, dodajemy startą skórkę z cytryny i krótko gotujemy.
7
W razie potrzeby dosładzamy małą ilością cukru. Zupę podajemy na chłodno.
Komentarze
Zdjęcia
Wyślij komentarz do przepisu!
Hozzászólás és fotó beküldéshez regisztráció, vagy belépés szükséges!
Nikt jeszcze nie skomentował przepisu / dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Najnowsze komentarze

Newsletter

Co mam w lodówce?

Pomożemy Ci znaleźć przepis, możesz zaraz zabierać się za gotowanie.

Menu odnośników dodatkowych

made by zwoelf